پرسونالوژی

اریک برن : زندگینامه و آثار روانشناس آمریکایی، نظریه پرداز تحلیل تبادلی

اریک برن

اریک لنارد برنشتاین ملقب به اریک برن یکی از نظریه‌پردازان شخصیت در سال ۱۹۱۰ در مونترال کانادا متولد شد. دیوید و سارا گوردون برنشتاین، پدر و مادر او، پزشک و نویسنده بودند. دیوید گورودون برنشتاین، پدر اریک برن، در سال ۱۹۱۰ در سن ۳۸ سالگی از دنیا رفت. اریک و خواهرش، گریس که پنج سال از او کوچکتر بود، از آن پس با مادر زندگی کردند و بزرگ شدند. اریک برن با راهنمایی پدرش، تصمیم گرفت رشته‌ی پدر را ادامه دهد و رشته‌ی تحصیلی خود را در زمینه ی طب در سال ۱۹۳۵ از دانشگاه مک گیل به اتمام رساند و دکترای خود را در رشته‌ی تحصیلی طب دریافت کرد.

تحصیل اریک برن در زمینه‌ی روانپزشکی و روانکاوی

اریک برن به مرور به روانپزشکی علاقمند شد و از سال ۱۹۳۶ تا ۱۹۴۱، در دانشگاه ییل به مطالعات تحقیقاتی و تخصصی در حیطه‌ی روانپزشکی پرداخت و در خلال همین سال‌ها، دوره‌ی رزیدنتی روان‌پزشکی خود را به اتمام رساند.  در سال ۱۹۴۱، به عنوان روانپزشک در بیمارستان مونت زیون نیویورک به طبابت در حیطه‌ی روان پرداخت. در همین زمان بود که علاقه‌ی او به روانکاوی و یادگیری شیوه‌های روانکاوی شروع شد. او بلافاصله کار‌آموزی در حیطه‌ی روانکاوی را شروع کرد.

جرقه‌های فاصله گرفتن اریک برن از روانکاوی

کار‌آموزی اریک برن ، به دلیل خدمت سربازی قطع شد. در سال‌های ۱۹۴۳ تا ۱۹۴۶ با عنوان روانپزشک در ارتش آمریکا مشغول به کار شد و گروه‌درمانی را با بیماران ارتش و بیماران عادی شروع کرد.  گروه درمانی او را به وجد آورد و به همین دلیل از الگوی رسمی یک- به- یک مرسوم در روانکاوی سنتی فاصله گرفت. او در خلال جنگ جهانی دوم درمان‌های گروهی را با سربازان الکلی شروع کرد. در سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۶۴، گروه درمانیش را در بیمارستان عمومی شهر بریگهام، ایالت یوتا، ادامه داد.

او بعد از جنگ در کارمل کالیفرنیا سکنی گزید و مطالعات روانکاوی خود را در سان فرانسیسکو تحت سرپرستی اریکسون مجددا شروع کرد. در سال ۱۹۵۶ برای عضویت در موسسه روانکاوی اقدام کرد به دلیل اینکه به روانکاوی به صورت مستمر نپرداخته بود، او را نپذیرفتند. اریک برن به راحتی این ملامت را پذیرفت و در سال ۱۹۵۷ بعد از هشت سال تمرین در حیطه ی روانکاوی از آن کناره گیری کرد.

مقالات او پس از کناره‌گیری از روانکاوی

اریک برن مقاله ای با عنوان “سه حالت من” را در مجله‌ی روان‌درمانی آمریکا به چاپ رسانید. در همین سال مقاله‌ی دیگری را تحت عنوان “تجزیه و تحلیل نظریه تحلیل تبادلی: شیوه ی گروه درمانی جدید و موثر” در کنفرانسی در لوس‌آنجلس ارایه داد. او اولین مقاله‌ی رسمی خود را در مورد نظریه تحلیل تبادلی در سال ۱۹۵۸ ارایه داد. در این مقاله به معرفی رسمی نظریه خود پرداخت اما طرح‌ریزی آن، مربوط به ده سال قبل بود. در سال ۱۹۵۰ در سمیناری در شهر کارمل، اریک برن در مورد نظریه خود سخنرانی کرد و هفت متخصص نظریه او را نقد و بررسی کردند و مورد تحلیل قرار دادند.

الهام بخش اریک برن در نظریاتش

اریک برن در اعلام نظریه خود، به صراحت بیان کرد که از نظریات آدلر در تدوین شیوه‌ی روان‌درمانی خود استفاده کرده است. آدلر در نظام روانشناسی خود، به مفاهیم عقده ی حقارت، برتری طلبی و شیوه ی زندگی معتقد بود و اریک برن مهمترین جنبه ی تشابه خود با او را در مفهوم سبک زندگی آدلر با مفهوم قصه ی زندگی خود مطرح می کند. سبک زندگی آدلر علاوه بر اهداف زندگی شامل اعتقادات فرد در مورد خود و جهان پیرامونش نیز هست و فرد را در رسیدن به اهداف تخیلیش، یاری می دهد. قصه‌ی زندگی اریک برن به معنی طرح زندگی است و نشاندهنده ی مهمترین حوادثی است که برای فرد اتفاق خواهد افتاد و اساس و پایه ی آن در دوران اولیه‌ی زندگی انسان قرار دارد.

سر‌گذشت نظریه اریک برن

اریک برن فردی بسیار خجالتی بود و جذبه‌ای که یک بنیان‌گذاردر ارایه‌ی نظریه‌اش باید داشته باشد، نداشت. او خلاق بود و زبان رسایی داشت اما در معرفی نظریه خود تواضع به خرج داد و نتوانست افراد زیادی را با مکتب خود همراه کند. همچنین بعد از ده سال بررسی و فکر، نظریه خود را ارایه نمود و این روند کند در انتشار و معرفی نظریه، هیجان افراد پیرامون آن را خاموش کرد. بعد از معرفی، نظریه اریک به سرعت شروع به گسترش کرد. کتابش با عنوان “بازی‌هایی که افراد اجرا می کنند” بسیار مورد توجه قرار گرفت.

سایر کتاب‌های اریک برن

برنامه‌های اریک برن

اریک برن ، هر سه شنبه و چهارشنبه در سانفرانسیسکو به مشاوره و سمینار مشغول بود، بعد به کارمل بر‌می‌گشت و به نگارش و نوشتن می‌پرداخت. او از خوشگذرانی و رقصیدن در مهمانی‌ها و رفتن به ساحل دریا لذت می‌برد. اما ترجیحا دوست داشت تنها و متکی به خود باشد. او مانند پدرش مداوای بیماران را انتخاب کرده بود و زندگی شخصیش را فدای زندگی حرفه‌ای خود کرد.

روابط عاشقانه

اریک برن زندگی مملو از تلاش علیه دوست داشتن دیگران و نپذیرفتن محبت افراد داشت. او فردی خجالتی بود و دوست داشت تنها باشد. اریک برن سه بار ازدواج کرد. ازدواج اولش در سال ۱۹۴۲ و حاصل آن دو فرزند، ازدواج دومش در سال ۱۹۴۹ و ازدواج سومش با توره پترسون بود که در سال ۱۹۷۰ از یکدیگر جدا شدند. الینور مک رائه مادر فرزندان او در سال ۱۹۴۵ از او جدا شد و دوروتی دی مس وی، همسر دوم وی نیز در سال ۱۹۶۴ از او جدا شد. در سال ۱۹۷۰ اریک برن در اثر سکته ی قلبی در گذشت اما اشنایتر معتقد است که علت مرگش در واقع دل شکستگی بود چون نمی توانست عشق و محبت دیگران را نسبت به خود جذب کند.

منبع برای مطالعه بیشتر

خروج از نسخه موبایل