ارزشیابی بالینی و عینی شخصیت ، نامی است که در نسخه فارسی به این آزمون شخصیت داده شده است. همانطور که از اسمش پیداست، آزمون SWAP (سواپ) در صدد ارزیابی عینی افراد است و در کنار ویژگیهای مختلف، عناصر بالینی و آسیبزای شخصیتی را هم گردآوری میکند. مثلا وقتی فرد در مواجهه با احساساتی مانند خشم، به جای اینکه به صورت جرئتمندانه آن را ابراز کند، از خودش عصبانی شود و در خودش فرو رود؛ یا اینکه به صورتی تکانشی با اطرافیان برخورد کند به طوری که متناسب با موقعیت نباشد.
در این هنگام، میتوان گفت فرد توانایی مدیریت هیجاناتش را ندارد. این عدم مدیریت را میتوان در بسیاری از رگههای اختلال شخصیت دید. اما در آزمون سواپ به یاری روش منحصر بفرد جمعآوری اطلاعات و تفسیر آن، ما را قادر خواهد ساخت که شخصیت هر فرد را به طور ویژه ارزیابی کنیم.
بهترین آزمون برای شخصیت چیست؟
بهترین آزمونی که به نظر میرسد توانایی سنجش شخصیت فرد را دارد کدام است؟ تا به حال آزمونهای معروف مختلفی ساخته شدهاند که هر کدام از دیدگاه نظری متفاوتی داشته و جنبههای مختلفی از شخصیت آزمودنی را میسنجیدهاند. اما آیا آزمونی وجود دارد که بتواند به نوعی شخصیت فرد را اسکن کند و اطلاعات بیشتری از جنبههای مختلف وجود یک فرد به ما بدهد؟ تست SWAP یکی از همین آزمونهای پرطرفدار برای سنجش شخصیت است.

آزمونگر آزمون SWAP چه کسی است؟
آزمون سواپ، آزمون شخصیتی است که الزاما باید توسط یک آزمونگر متخصص برگزار شود. این آزمونگر، در حوزه روانپویشی و همچنین آزمون شخصیت آموزش دیده است. بنابراین میتواند با جمعآوری اطلاعات از طریق مصاحبه، مشاهده و همچنین قضاوت بالینی که در حین جلسه ارزیابی دارد، به نتایجی برسد که به شناخت فرد آزمودنی کمک بیشتری کند.
نحوه ارزیابی آزمون سواپ چگونه است؟
در آزمون سواپ، برای جمعآوری اطلاعات از یک فرد حداقل دو ساعت و نیم مصاحبه گرفته میشود. در حین مصاحبه، اطلاعات مختلفی از جنبههای متفاوت وجودی فرد پرسیده میشود. نکته قابل توجه در این آزمون این است که آزمودنی داستان زندگی خود را روایت میکند. به عبارتی، متخصص میتواند در این آزمون شخصیت، فرد را به گونهای یکپارچه و منسجم دریابد. از طرفی، اگر آزمودنی نتواند روایت مناسبی برای زندگی خود ارائه کند، اطلاعات مفیدی از نحوه ارائه او به دست میآید که برای تفسیر حائز اهمیت است.
آزمون سواپ چطور تفسیر میشود؟
متخصص در این آزمون شخصیت، از ۲۰۰ کارت کمک میگیرد. هر کدام از این کارتها بیانگر ویژگیهای مختلف رفتاری، هیجانی، شناختی و بالینی هستند. متخصص حرفهای، پس از مصاحبه، این کارتها را طبق قضاوت بالینی خود دستهبندی میکند. روی این کارتها شمارههایی است که به کمک آن و امتیازاتی که متخصص به هر کارت داده است، دادهها وارد نرمافزار تحلیل آزمون میشود؛ این نرمافزار با تحلیل آماری دادهها، نمودارهایی را ترسیم میکند. در کنار نمودارها، به تناسب رگههایی از شخصیت آزمودنی که در آزمون تشخیص داده شده، ممکن است توضیحات مختصری نیز در خروجی این نرمافزار وجود داشته باشد.
تفسیر و قضاوت نمودارها و توضیحات بر عهده متخصص بالینی است. گزارش نتایج و تفاسیر این آزمون طی یک جلسه جداگانه به اطلاع آزمودنی میرسد. از آنجاییکه در این آزمون قضاوت بالینی متخصص روانشناس دخیل است، نتایج آزمون SWAP، باید با استفاده از گزارشی مبسوط از چرخههای رفتاری آزمودنی، راهبردهای مقابلهای او در برابر وقایع زندگی و همچنین رگههای شخصیتی که در روابط و زندگی شخصی او دخالت دارند به او ارائه شود.
موارد استفاده آزمون سواپ چه چیزهایی هستند؟
از آنجاییکه آزمون SWAP ارزشیابی دقیقی از فرد و حوزههای مختلف وجودی او به دست میدهد، در حوزههای گوناگونی میتوان از این آزمون استفاده کرد.
کاربرد شخصی و بالینی
- کاربرد شخصی: آزمون SWAP برای افرادی که تمایل دارند از رگههای شخصیتی خود مطلع شوند مفید خواهد بود و در نهایت به آنها کمک میکند به علل رفتارها، چرخههای مکرر رفتاری در روابط و همچنین از علل موفقیت و عدم موفقیت در کارهایی که در شخصیت و نحوه برخورد آنها با مسائل نهفته است آگاه شوند.
- کاربرد بالینی: گاهی رواندرمانگران برای اطمینان بیشتر از رگههای شخصیتی مراجع خود، جهت جمعآوری اطلاعات بیشتر از نحوه برخورد مراجع با مسائل، آزمون SWAP را برای مراجع خود تجویز میکنند.
کاربردهای غیربالینی
- کاربرد در مشاوره پیش از ازدواج: آزمون سواپ برای مشاوره پیش از ازدواج میتواند مؤثر باشد. به نوعی که رگههای شخصیتی طرفین مشخص میشود و در نهایت آزمونگر یا متخصص میتواند با تفسیر آنها رهنمودهای مؤثری جهت انتخاب شایسته شریک زندگی ارائه کند. به همین منوال، توضیحاتی در جهت داشتن رابطه سالمتر را رائه میدهد.
- کاربرد در مشاوره شغلی: از آنجایی که SWAP رگههای شخصیتی را تعیین میکند، میتوان از این آزمون جهت فهم مسؤلیتپذیری افراد یا تطابق تمایلات و استعدادهای آنها با تواناییهایشان در کاری که برای آن اقدام کردهاند، استفاده کرد. همچنین، کارفرماها میتوانند از قضاوت بالینی که متخصصین روانشناس در آزمون سواپ دارند، برای مراحل استخدامی سازمان یا شرکت خود استفاده کنند.